Yağ Alma/Yağ Şekillendirme (Liposuction/Liposhaping)

Yağ alma/şekillendirme ameliyatı nedir?

Vücudumuzda iki tür yağ dokusu mevcuttur:

  • Deri altında yer alan, kilo alıp verdikçe kalınlaşıp incelen yağ dokusu, 
  • Daha derin yerleşimli, genetik olarak kodlanmış, rejimden ve spordan fazla etkilenmeyen yağ dokusu. 

Kişisel farklılıklar göstermekle birlikte, yağlanma kadınlarda sıklıkla kalçalar, bacaklar, basenler ve karında, erkeklerde ise göbek ve belde olur. Erkeklerde ayrıca karın içi yağlanma da sık görülür ve bu yağlanma ameliyat ile düzeltilememektedir. Bu sorunun giderilmesi sadece diyet ve sporla olabilir. 

Özellikle 30 yaşından sonra belli bölgelerde oluşan dirençli yağ dokusu hasta kilo verse de genellikle erimez. Rejim ve spor devam ettikçe istemediği yerlerden doku kaybetmeye başlar, yüzleri çöker, göğüsleri boşalır, ancak dirençli bölgelerde bir incelme olmaz. Bu tür durumlarda liposhaping etkili bir çözümdür.

Yağ şekillendirme cerrahisi, yağ alma (liposuction) ile yağ enjeksiyonunun bir arada uygulanmasıdır. Vücuttan yağ alma işlemi “liposuction” olarak isimlendirilir. Günümüzde yağ şekillendirme ile fazlalıklar alınırken, gerektiğinde eksikliklerin de tamamlanmaktadır. Vücuttan alınan fazla yağ, mevcut eksikliklerin (meme büyütme, popo büyütme gibi) tamamlanmasında kullanılmaktadır. Bu işlemde amaç hastayı zayıflatmak değil, vücudunu şekillendirmektir.

Yağ şekillendirme için uygun bir aday mıyım?

Liposuction bir zayıflama ameliyatı değildir. Liposuction rejim ve spordan fayda görmeyen yağ fazlalıklarını uzaklaştırmaya yönelik bir işlemdir. Bu nedenle ideal liposhaping hastası genç, deri elastikiyeti iyi olan ve fazla kilosu olmayan hastalardır. İşlem fazla kilosu olan hastalarda da uygulanabilir ancak burada da amaç zayıflatmaktan ziyade, olduğu kiloda daha biçimli bir vücut sağlamaktır.

Erkek ve kadınlarda yağlanma şekli belirgin şekilde farklılıklar gösterir. Yağ birikimi kadınlarda sıklıkla basenlerde, bel, Bacak içi ve diz içi, göbek altında olur. Erkeklerde ise göbek ve bel çevresinde, memelerde yağlanma olur. Erkeklerin olan karın içi yağlanma, göbek çevresindeki yağlanmadan farklıdır ve cerrahi ile düzeltilmesi mümkün değildir. 

Yağ enjeksiyonları ise gerekli görülen bölgeler yapılır. En sık kalçalara yapılarak, kalça şekillendirilir ve dikleştirilir. Yine bacak şeklinin düzeltilmesinde, bacak kalınlaştırmalarda, bazen meme büyütme amacı ile yağ enjeksiyonları yapılabilir.

High-definition (Hi-def) liposhaping ne demektir?

Hi-def liposhaping, altta yatan anatomik yapılar (kaslar, tendonlar gibi) gözetilerek yapılan bir yağ şekillendirme cerrahisidir. Özellikle kilosu az olan, düzenli spor yapan ve deri elastikiyeti iyi olan genç hastalarda altta yatan kasların daha görünür hale gelmesi  ve hatta yağ verilerek belirginleştirilmesi için yapılır. Bu yöntemle erkeklerde karın kasları görünümü (6-pack) oluşturulur, kadınlarda kasıklar belirginleştirilerek daha atletik bir görünüm sağlanır, hatta bel gamzeleri yapılabilir.

Ultrasonik liposuction (VASER) ne demektir?

Liposuction öncesinde cilde açılan 3mm ebatlı deliklerden içeriye sıvı verilmesinden sonra ultrasonik enerji ileten çubuklar sokulur ve verilen enerji ile yağ hücrelerinin birbirinden ayrılarak küçülmeleri sağlanır. Küçük parçalara ayrılan yağ kümeleri liposuction ile kolayca emilerek vücuttan alınır.

VASER’ın avantajları:

  • Yağ dokusunu parçalayarak işlemi kolaylaştırması, ameliyat süresinin kısalması
  • Ciltte sıkılaşma sağlaması
  • Alınan yağların tekrar kullanılabilir olması

Ameliyata karar vermek

Uygulanacak cerrahi girişim ister fonksiyonel isterse kozmetik amaçlı olsun plastik cerrahınızın seçimi çok önemlidir. Hasta aynı zamanda ameliyat öncesi ve sonrası plastik cerrahının uyarılarını titizlikle uymalıdır.

Ameliyat öncesi muayenede mevcut yağ birikimleri , cilt kalitesi, yağ eksikliği olan bölgeler incelenecek ve isteklerinizle yönelik sorular sorulacaktır. Plastik cerrahınız size uygulanacağı işlemden beklentisinin ne olduğunu açıklayacak ve tıbbi özgeçmişinizi sorgulayacaktır. Yaşınız, cildinizin yapısı, ırk özellikleriniz ve alışkanlıklarınız (diyet, sigara kullanımı) önemli faktörler olacaktır. Dahası, bu ilk muayenede başarılı bir sonuç için sizinle plastik cerrahınız arasında dürüstlüğe dayalı bir bilgi alış verişi sağlanacaktır.

Size uygulanacak girişim planlandıktan sonra cerrahınız size anestezi, hastane ve ameliyatın bütçesi konusunda bilgi verecek, ameliyatın risklerini anlatacaktır.

Ameliyat öncesi 

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, karın germe ameliyatlarında da ameliyattan üç hafta öncesinde sigarayı kesmek, son 1 hafta da aspirin ve benzeri kan sulandırıcı etkisi olan ilaç ve bitkisel ürünleri kullanmayı bırakmanız gerekmektedir.

Ameliyat

İşlemin ilk ve en önemli aşaması ameliyat öncesi yapılan çizimlerdir. Hasta ayakta dururken hangi bölgeden ne kadar yağ alınacağı ve nerelere yağ ilave edileceği işaretlenir. Hi-Def liposhaping yapılacak ise bu çizimler ek olarak karın, göğüs, sırt ve bel kaslarının muayenesi yapılarak şekilleri ortaya konur.

Ameliyatta kullanılacak anestezi tipi alınacak yağ miktarına ve ameliyat edilecek bölgeye göre değişir. Sınırlı bir bölgede yapılacaksa lokal anestezi ve sakinleştiriciler (sedasyon) altında yapılabilir. Geniş alanda çalışılacaksa genel anestezi gerekir.

İşlem süresi de doğal olarak mevcut yağ birikimlerinin miktarına ve yapılacak ek işlemlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 saat sürmektedir. Ancak tüm vücut (sırt, bel, karın, göğüs, bacak, diz) Hi-Def ameliyatlarında bu süre 4-5 saat kadar sürebilmektedir.

Anestezi sonrasında öncelikle yağ alınacak bölgelere uyuşturucu (lokal anestezi) ve kanamayı önleyici (adrenalin) ilaçlar içeren sıvı verilir. Küçük delikler açılır. Bu deliklerden ince borular (kanüller) sokularak VASER uygulanır ve sonrasında vakum yardımı ile yağ dokusu emilir. Yağ enjeksiyonu planlanıyorsa emilen yağ steril bir ortamda toplanır, yıkanır ve süzülür. Hazırlanan yağ, ilave edilmesi gereken bölgelere daha ince kanüllerle verilir.

İşlem bitiminde bazı hastalarda plastik drenler, idrar sondası takılması gerekebilir. Tüm hastalara işlem bitiminde korse giydirilir.

Ameliyat sonrası 

Liposuction ağrısı çok ağır spor yaptıktan sonraki oluşan hamlama ağrısına benzer. Ancak ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir ve birkaç gün içerisinde geçer.

Hasta ameliyattan 2-3 saat sonra beslenir ve ayağa kaldırılır. Ertesi sabah var ise hastanın idrar  sondası alınır ve reçetesi verilerek hasta taburcu edilir. Gerekirse drenler birkaç gün daha yerinde bırakılır. 

Delik yerlerinde küçük pansumanlar bulunur. İlk 24 saat bu dileklerden kanlı bir sıvı sızar. Hasta ameliyat sonrasında ikinci gün banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk üç hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Üçüncü haftanın sonunda korse çıkarılır. Liposuction yapılan bölgelerde ilk üç hafta şişlik ve morluklar olur. Üçüncü haftadan itibaren ödem çözülür, deri yumuşar ve şekil almaya başlar. Dokular son hallerini ancak üç ay sonra alırlar. Liposuction yapılan alanlarda ilk haftalarda deri duyusunda azalmalar olabilir. 

Liposuction sonrası kilo alımı

Vücutta ergenlikten sonra yeni yağ hücresi oluşmaz, mevcut yağ hücelerinde büyüme olur. Bu nedenle liposuction sonrası hasta kilo alırsa, liposuction yapılan bölgeler de diğer vücut bölgeleri gibi bir miktar kalınlaşır, ancak hiçbir zaman ameliyat öncesindeki gibi bir yığılma gerçekleşmez.

Liposuction ile en fazla kaç litre yağ alınabilir?

Liposuction işleminin amacı kilo vermek olmamakla birlikte bir hastayı riske sokmadan alınabilecek en yüksek yağ miktarı, vücut ağırlığının %10u kadardır. Yani 60 kilogramlık bir hastada yaklaşık altı litre yağ alınabilir.