Saç ekimi nedir?
Saç dökülmesi daha sık olarak erkeklerde görülen ve kişinin öz güvenini belirgin olarak azaltan bir sorundur. Dökülmeye bağlı saçların azaldığı bölgeleri kamufle etme çabaları erken dönemde fayda etse de uzun vadede sorun gizlenemez hale gelmektedir. İşte bu noktada artık tek çözüm saç ekimi olmaktadır.
Saç ekimine uygun bir aday mıyım?
Peki her saç dökülmesinin çözümü saç ekimi midir? Hayır. Kellik bir günde oluşan bir durum değildir. Farklı aşamalarında farklı çözüm seçenekleri gündeme gelmektedir.
Saçlar, tırnaklar ve derimiz temelinde keratinden oluşmaktadır. Bu dokuların bir başka ortak özelliği de sürekli bir döngüde olmaları ve belirli zaman içerisinde kendi kendilerine yenilenmeleridir. Nasıl ki tırnaklar uzayarak yenileniyor, derimiz de gözle göremediğimiz bir yavaşlıkta soyulup tazeleniyor ise saçlar da dökülüp yenilenmektedir. Ne zaman ki dökülen ve yeniden çıkan saç oranı büyük ölçüde bozulur, işte o zaman saç dökülmesi sorunu başlamıştır.
Saç dökülmesinin belirgin arttığı ama saçlarda belirgin seyrelme oluşmadığı dönemde ilk olarak dışarıdan uygulanan ürünler (şampuan, hormon içerikli ürünler vs), mezoterapi veya PRP uygulamaları, sağlığını kaybetmeye başlayan ve hatta kaybetmiş bazı saç köklerini tekrar sağlıklı hale getirmek adına çok önemlidir. Bu aşamada tedaviye başlayan bireylerin, düzenli olarak mezoterapi veya PRP yaptırması, saç ekim ihtiyacını ortadan kaldırabilir.
Diğer tedavilere geç kalınmış veya yeterli yanıt alınamamasına bağlı belirgin saç seyreklikleri veya kellik olan hastalarda ise tek çözüm seçeceği saç ekimidir.

İşlem nasıl yapılıyor?
İlk olarak planlama yapılmaktadır. Donör (verici) alan, saç ekimi yapılacacak alan, planlanan yeni saç çizgisi işaretlenir. Planlama sonrasında işleme başlanır. Toplam süre ekilecek kök sayısı ile orantılı olmakla birlikte ortalama 4-6 saat süren bir işlemdir.
Saç ekimi lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir ve 3 aşaması mevcuttur:
- Donör alandan saçların alınması
- Kanalların açılması
- Köklerin yeni yerlerine yerleştirilmesi.
Bu aşamaların hepsi önemli olmakla birlikte içlerinde en önemlisi kanalların açılması aşamasıdır. Yeni çıkacak saçların çıkış yönleri bu aşamada belirlenmektedir ve bu çıkış açıları da sonucun doğallığı ile birebir ilişkilidir.
İşlem sonrası
İşlem sonrasında belirgin bir ağrı olmamaktadır. Ancak işlem esnasında uyuşturmak için verilen sıvıların ve yapılan işleme bağlı oluşan ödemin bir araya gelmesi, işlem sonrasında yüzde şişlikler yapabilir. Buna yönelik ilaç tedavisi kullanmanız gerekmektedir. Ek olarak antibiyotik ve saç dökülmesini engelleyici bir ilaç kullanmanız da önerilmektedir.
Saç ekimi yapıldıktan sonra da her yıl 3-4 seans mezoterapi uygulamaları yine işlem sonucunu iyi yönde etkileyecektir.
Saç ekiminden sonra, ekilen saçların bir kısmı veya tamamı dökülebilir ve bu tamamen normaldir. Saçlar döküldükten sonra 3. ay itibari ile yavaş yavaş tekrardan çıkmaya başlayacaklardır. Yeni saçların çıkması 1 yıla kadar devam edecektir.