Leke Tedavisi

Leke tedavisi nedir?

Yüzümüz, ellerimiz ve tüm vücudumuzda olan veya sonradan oluşan lekelerin tedavisi mümkündür. Lekelerin tedavisi soyma işlemleri (lazer, kimyasal veya enzimatik soyma) ve Q switches Nd:Yag lazer ile yapılabilmektedir. Leke tedavisinde en önemli unsur lekenin nedeni olan pigmentlerin derinin hangi seviyesinde olduğudur. Göreceli olarak daha yüzeysel olan lekeler soyma işlemleri ile tedavi dilebilirken, daha derin yerleşimli lekelerin tedavisi lazer ile mümkün olmaktadır.

Kliniğimizde kullandığımız Q-Switched Nd:YAG lazerler ile güneş, yaşlılık, doğum lekeleri ve melazma da (melasma) tedavi edilebilmektedir. Ancak lekelerin tedaviye dirençli olabileceği her zaman akılda tutulmalıdır.

Leke tedavisi nasıl uygulanır?

Uygulama öncesinde yüz temizliği sağlanarak mevcut lekeler ortaya konur. Sonrasında Q switched Nd:Yag lazer, mevcut lekenin tipine göre ayarlanır ve atışlar yapılarak lekeye sebep olan pigmentler patlatılarak yok edilmeleri sağlanır.

Leke tedavisi uygulaması ve sonrası

Uygulama süresi mevcut lekelerin ebatlarına göre değişmekle birlikte en fazla 2-3 dakika kadar sürmektedir ve uygulama esnasında pigmentlerin patlaması esnasında oluşan küçük ısı artışları haricinde ağrı yoktur. Lazer atışlarının yapılmasından 1-2 dakika sonra atış yapılan lekenin rengi mora yakın bir renk alacak şekilde koyulaşır. Bu koyuluk en fazla 2 hafta içerisinde bir kabuk gibi soyularak dökülür ve altında taze pembe bir cilt çıkar. Uygulama sonrasında bölgeyi güneşten korumak önemlidir. Kabuk dökülene kadar geçen sürede tedavi alanına makyaj yapılabilir. 

Ciltteki pembelik geçtikten sonra tedaviden ne kadar fayda görüldüğü ortaya çıkacaktır. Bazı lekeler tedaviye dirençli iken bazı lekeler de ek tedavi seansları gerekebileceği unutulmamalıdır.