Cilt Yenileme (Peeling)

Cilt yenileme nedir?

Güneş, rüzgar, soğuk ile temas eden cildinizde oluşan kırışıklıklar, lekeler gibi yaşlanmaya ait erken belirtileri karbondioksit lazerle, kimyasal soyucularla veya mikrodermabrazyonla gideriyoruz.

Son 50 yılda erkek ve kadınlar önceki kuşaklara göre zamanlarını çok daha fazla açık alanlarda geçirdiler. Açık alanlardaki eğlenceler ve hem yaz hem de kış dönemindeki tatiller kişilerin ciltlerini çok etkiledi. Yüzdeki kırışıklılar şimdi her zamankinden daha erken başlıyor. Hem erkekler hem de kadınlar plastik cerrahiye ciltlerindeki güneş hasarları için başvuruyorlar. Cerrahi aynı zamanda sivilcelerden dolayı oluşan çukurlukları gidermekte hem de keratoz adı verilen ve kanser riski taşıyan deri hastalıklarını uzaklaştırmak için gerekiyor.

Eğer kimyasal soymalar, dermabrazyon adı verilen zımparalama işlemleri ya da Lazer ile cilt tazeleme uygulamalarını merak ediyorsanız bu işlemlerin nasıl yapıldığını ve bu uygulamalardan neler bekleyebileceğinizi bilmeniz gerekiyor.


Başarılı plastik cerrahi uygulamaları için hasta ve plastik cerrah arasında iyi bir iletişimin kurulması gerekir. Gerçekçi beklentiler ve plastik cerrahın konuya hakimiyet ve deneyimine dayalı güven daha ilk görüşmede oluşmalıdır. Cerrahınız cilt tazeleme işleminden beklediğiniz detaylara dair sorulara doyurucu yanıtlar verebilmelidir.

Cilt tazeleme için i̇yi bir aday mıyım?

En temel şart sağlıklı olmanızdır. Diğer tüm estetik girişimlerde olduğu gibi genel sağlık durumunun iyi olması ve gerçekçi beklentiler ön koşuldur. Cilt tazeleme işlemi mükemmel bir cilt sağlamaz; esas amaç cildinizin olabildiğince iyi görünmesini sağlamaktır.

Cildinizin tipi, rengi, etnik özellikleri ve yaşınız önemli faktörlerdir ve cerrahiden önce dikkate alınmalıdır. Eğer esmer tenliyseniz ve alerji, geçirilmiş yanık, kötü iz bırakma ya da daha önce radyasyona maruz kalma gibi problemleriniz varsa bu uygulama için aday olup olmadığınız dikkatle değerlendirilmelidir.

Cilt tazeleme uygulamasına karar vermeden önce plastik cerrahınız girişimden önce bir cilt bakım programı önerebilir. Eğer şiddetli bir yaşlanma ya da geçirilmiş yaralanma söz konusu ise birden çok uygulama gerekebilir.

Girişime karar vermek

İster kimyasal soyma ister zımpara –dermabrazyon- isterse Lazer uygulamasına karar verilmiş olsun girişimi yapacak plastik cerrahınızın seçimi çok önemlidir. Cerrahınız ilk muayenede cildinizi değerlendirecek ve sizin için en uygun cilt tazeleme yönteminin hangisi olduğuna karar verecektir. Cerrahınız girişime kadar gerekli hazırlıklar, girişimin riskleri ve girişimden neler beklemeniz konusunda sizi bilgilendirecektir. Bu görüşme esnasında cerrah ve hasta arasında güven oluşması başarılı bir sonuç alabilmek için gereklidir.

Cilt tazeleme hangi yöntemle yapılırsa yapılsın (kimyasal soyma, dermabrazyon ya da Lazer) yüzdeki sarkmaları gideremeyeceği ya da yaşlanmayı durdurmayacağı akılda tutulmalıdır. Ayrıca uzunca bir süre güneş koruyucu kremleri kullanmak gerekecektir. Uygulama kararı alındıktan sonra plastik cerrahınız uygulanacak işlem ile ilgili detaylı bilgilendirmeyi, riskleri ve girişimin bütçesini size söyleyecektir. Plastik cerrahınız size ayrıca daha iyi bir sonuç almak için ilave bir takım girişimler de önerebilir.

Uygulama

Cilt epidermis ve dermis adı verilen iki tabakadan oluşur. Dermis içindeki kollajen liflerinin yapısı güneş hasarı ve yaşlanma sonucu bozulmaktadır. Eğer dermisin yüzeysel tabakası olan papiller dermis hasar görmüşse iyileşme iz bırakmadan olur. Eğer dermisin derin tabakası olan retiküler dermis zarar görmüşse iyileşme mutlaka bir iz bırakarak sonuçlanır. Kimyasal soyma işleminde plastik cerrah cilde mevcut kimyasallardan birini uygular. Glikolik asit en hafif soyucu ajandır. TCA (triklorasetikasit) cildi soymada kullanılan daha güçlü bir kimyasaldır. En derin soymalar fenol ile yapılır.

Kimyasal soymadan önce cilt, yağlarından temizlenmesi ve kimyasalın derinlere nüfuz etmesi için bir solüsyonla temizlenir. Kimyasal uygulandığında epidermis soyulur ve ajan derinin yüzeysel tabakalarına nüfuz eder.

Dermabrazyon –zımpara işlemi- derin izleri ve ince kırışıklıkları yumuşatan cerrahi bir uygulamadır. Cerrah uygulanacak alanı iğne ya da soğutmayla uyuşturur. Yüksek hızda dönen zımpara uçları ile derinin üst tabakalarını istenen seviyeye kadar aşındırır. İzlerin derinliği ya da kırışıklıkların derecesi uygulamanın büyüklüğünü etkiler.

Lazer uygulamaları uzun süre güneşe maruz kalmakla oluşan kırışıklıklarda, sivilce izlerinde ve göz kenarlarında kaz ayakları adı verilen çizgilerin giderilmesinde kullanılır. Yüksek enerjili, karbondioksitten elde edilen arttırılmış ışık dalgaları ile derinin üst tabakaları anında buharlaştırılır. Uygulama kansızdır ve çevre dokulara yayılmaz.

Uygulama sonrası

Kimyasal soyma, dermabrazyon ya da Lazer uygulamasından sonra uygulamanın şiddetine göre bir süre ödem ve kızarıklık olabilir. Uygulamadan belli bir süre sonra, yine uygulama şiddetine bağlı olarak değişebilmekle beraber, deride pullanma şeklinde soyulma olacaktır. Uygulamadan sonraki günlerde kızarıklıkta artış, aşırı yanma ve kaşınma ortaya çıkarsa doktorunuza durumu vakit geçirmeden bildirmeniz gerekir.

Uygulamadan bir iki hafta sonra tazelenmiş deriniz pembe, yumuşak ve kırışıksız olarak ortaya çıkacaktır. Özellikle bu dönemde güneşten uzak durmak ve güneş koruyucu kremleri kullanmak çok önemlidir.

Plastik cerrahlar özgüveninizi zedeleyen ciltteki erken yaşlanma bulgularını düzeltebilirler. Nasıl ve hangi yaşta hissediyorsanız belki de öyle görünmenize yardımcı olabilirler.

Sağlık sigortanız sadece estetik nedenlerle yapılan girişimleri kapsamaz. Ancak yüzdeki önemli deformiteler ve kaza izleri sağlık sigortanızca tümüyle ya da kısmen karşılanabilir.